Teknobyen
IMG 6487
Årets honning fra Abels Hus

Bier og humler, men også andre pollinerende insekter som sommerfugler, biller og blomsterfluer, er nødvendige for at blomstrende planter skal kunne formere seg. Særlig biene har stor økologisk og økonomisk innvirkning på grunn av sin viktige rolle i pollinering av planter. Opp mot 30 prosent av den maten vi spiser er direkte eller indirekte avhengig av bestøvningen som bier gjør.

På taket av Abels Hus er vi fadder for bikuber for å bidra litt til å opprettholde eller øke bestandene av villbier i Norge. Det summer godt på taket av Abels Hus. I bikuben på taket bor det titusenvis av bier. I sola er de som snarest innom kuben med nektar, før de flyr ut på jakt i nærområdet etter neste blomst.

Honningen fra Abels Hus tappes på glass mens den er helt fersk og enda har en flytende konsistens. Men etter en stund vil den, som nesten all annen honning, begynne å naturlig krystallisere og få en fast konsistens. Dette skjer etter noen uker til måneder etter høsting. Hvor fort krystalliseringen skjer, og hva slags konsistens den får er avhengig av de ulike sukkerartene i honningen; fruktose, glukose og sukrose, og den forholdsmessige sammensetningen av disse i den nektaren som biene har laget honningen av, altså hvilke planter de har hentet den søte nektaren fra.

Matplanter som raps, tomater, epler, pærer, kirsebær, bringebær, rips, stikkelsbær, jordbær, tyttebær, blåbær og molte pollineres nesten utelukkende av bier, inkludert humler. I dag er en tredel av villbiene utrydningstrua, og det truer matproduksjonen vår.

Totalt av året ble det produsert 38kg honning her i Teknobyen, mot 51kg i forrige sesong. Denne variasjonen oppstår på grunn av været som har vært gjennom sommerhalvåret i år, med en sen vår og en over snittet våt juli mnd. Ved lave temperaturer eller regn holder biene seg i ro i kuben og sesongen med pollinering og innhenting av nektar blir derav kortere.

Vi er imponert over biene våre og takker Sigrid i Bieffekten så mye for jobben som er gjort for å tilrettelegge for biene våre, også gleder vi oss til å dele ut denne deilige honningen med våre leietakere.

Andre nyheter

Teknobyen

Teknobyen ligger midt på Teknologibuen, sentralt beliggende mellom NTNU og SINTEF på Gløshaugen og St. Olavs Hospital. 75.000 kvm fordelt på 5 moderne næringsbygg, med ca 2.500 ansatte. Nå bygger vi morgendagens arbeidsplass i Teknostallen! Les mer

Kontakt

Resepsjonen Teknobyen
Abels Gate 5
41 42 95 83
adm@teknobyen.no

Redaktør
✍️ Steffen Ødegård

Innhold, design og kode
Skogen