Teknobyen
Energisentralen
Felles energisentral for Teknobyen på plass!

I disse dager ferdigstilles den nye energisentralen som skal forsyne hele 77 000 kvadratmeter med både varme og kjøling i årene som kommer. Energisentralen knytter sammen tre bygg i Teknobyen: Teknostallen, Professor Brochs gate 2 og Abels gate 5. Dette er et stort, omfattende og ikke minst spennende prosjekt!

Tanken bak energisentralen

Teknisk-digital eiendomsforvalter for KLP, Jonas Brenntrø, forteller at tanken bak en felles energisentral for Teknobyen er at de på denne måten skal kunne produsere energieffektiv varme for byggene, samtidig som at det skal produseres billig kjøling både om sommer og vinter. Helt enkelt kan teknologien som benyttes i energisentralen beskrives slik:

Teknologien som vi benytter på vår felles energisentral på Teknobyen benytter et luft-, væske-, vannanlegg som henter varme fra luften på vinteren, eller dumper varme om sommeren. Det gjør at vi samtidig får gratis kjøling og lignende på vinteren, og at vi får gratis varme på sommeren, forklarer Jonas Brenntrø.

Teknobyens energisentral skiller seg også fra tradisjonelle varmepumper på flere områder. Sammenlignet med dagens tradisjonelle varmepumpeanlegg skal den felles energisentralen blant annet gi et lavere klimaavtrykk. Et annet sentralt element i denne sammenhengen er fleksibiliteten løsningen tilbyr.

Sett mot våre bærekraftmåls gjør energisentralen at vi får et veldig fleksibelt energinett her på byggene som kan samspille med resten av byen på lang sikt og gi oss en veldig fleksibel og energieffektiv løsning, forklarer Jonas Brenntrø videre.

Involverer både eksisterende bygg og nybygg

Teknobyens felles energisentral involverer både nybygg og eksisterende bygg, og skiller seg dermed igjen fra lignende prosjekter. Dette medfører at det må gjøres større tiltak på bygg i drift, noe som kan by på utfordringer som krever solid fagkunnskap og nytenkning.

Det er jo ikke helt vanlig at vi setter så store installasjoner på eksisterende bygg. Det har medført at vi må gjøre noen ekstra tiltak i forbindelse med bæring på taket av Abels gate 5, i form av noen store stålrammer som laster ned i søylekonstruksjonen på bygget, utdyper prosjektingeniør Knut Osen fra NCC.

Også størrelsen på energisentralen gjør dette prosjektet annerledes enn andre tilsvarende prosjekter. Det å koble sammen 77 000 kvadratmeter med kontorarealer, det er større enn det meste vi har vært borti tidligere. Det er vel den største varmesentralen i Europa, sier Knut Osen.

Andre nyheter

Teknobyen

Teknobyen ligger midt på Teknologibuen, sentralt beliggende mellom NTNU og SINTEF på Gløshaugen og St. Olavs Hospital. 75.000 kvm fordelt på 5 moderne næringsbygg, med ca 2.500 ansatte. Nå bygger vi morgendagens arbeidsplass i Teknostallen! Les mer

Kontakt

Resepsjonen Teknobyen
Abels Gate 5
41 42 95 83
adm@teknobyen.no

Redaktør
✍️ Steffen Ødegård

Innhold, design og kode
Skogen