Teknobyen
Biene På Taket
Titusenvis av ekstra arbeidere på taket til Abels hus

Det summer godt på taket til Abels hus i Teknobyen, der små arbeidere står på for å samle inn nektar fra området. Vi har fått fulgt Sigrid fra firmaet Bieffekten opp på taket for å hilse på!

Bier og humler, men også andre pollinerende insekter som sommerfugler, biller og blomsterfluer, er nødvendige for at blomstrende planter skal kunne formere seg. Særlig biene har stor økologisk og økonomisk innvirkning på grunn av sin viktige rolle i pollinering av planter. Opp mot 30 prosent av den maten vi spiser er direkte eller indirekte avhengig av bestøvningen som bier gjør.

Matplanter som raps, tomater, epler, pærer, kirsebær, bringebær, rips, stikkelsbær, jordbær, tyttebær, blåbær og molte pollineres nesten utelukkende av bier, inkludert humler. I dag er en tredel av villbiene utrydningstrua, og det truer matproduksjonen vår.


På taket av Abels Hus er vi fadder for bikuber for å bidra litt til å opprettholde eller øke bestandene av villbier i Norge. Det summer godt på taket av Abels Hus. I bikuben på taket bor det titusenvis av bier. I sola er de som snarest innom kuben med nektar, før de flyr ut på jakt i nærområdet etter neste blomst.

Sigrid Døsvik fra firma Bieffekten er den som drifter bikubene på taket i Abels Hus. Vi spør henne om hvor stor radius biene flyr og blir fortalt at "Biene kan fly opptil 2-3 kilometer i radius, men de flyr nok helst kortere om det finnes gode pollen- og nektarkilder i nærheten. Jeg vil tippe at Abels-biene sannsynligvis har vært både i Høyskoleparken, Tilfredshet kirkegård, Stavne og ellers i hager, kantsoner og parker i nærområdet.

Planter produserer søt nektar for å tiltrekke seg insekter til å hjelpe dem med pollinering, og det er denne nektaren som biene lager honning av. Hver planteart har litt ulik nektar, og blomstrer til ulike tider. Honningens farge, smak og konsistens vil derfor avhenge av hvilke blomster biene har hentet nektar fra, altså hvilke planter som finnes i området, samt hvordan været har vært gjennom sesongen."

Vi takker Sigrid og Bieffekten for leveransen av honning fra taket i Abels Hus, og hyggen av å kunne dele denne kortreiste deilige honningen med resten av dere her på Teknobyen!

Andre nyheter

Teknobyen

Teknobyen ligger midt på Teknologibuen, sentralt beliggende mellom NTNU og SINTEF på Gløshaugen og St. Olavs Hospital. 75.000 kvm fordelt på 5 moderne næringsbygg, med ca 2.500 ansatte. Nå bygger vi morgendagens arbeidsplass i Teknostallen! Les mer

Kontakt

Resepsjonen Teknobyen
Abels Gate 5
41 42 95 83
adm@teknobyen.no

Redaktør
✍️ Steffen Ødegård

Innhold, design og kode
Skogen