NGI - Norges Geologiske Institutt

Norges Geotekniske Institutt (NGI) startet på NTNU i 1953 som et statlig forskningsinstitutt med et team som skulle forske på kvikkleire og kvikkleireskred. Derfra har det vært en stor utvikling.

Jobb

Historie

Teknologi

  • Publisert
    22. August 2024
  • Bilder av
    Hallvar Bugge Johnsen / Skogen
Bilde av fire personer i firmaet NGI på kontoret sitt i Teknobyen

NGIs samfunnsoppgave er å bidra med å løse samfunnets utfordringer gjennom å utvikle geofagene og fremskaffe kunnskap for å bygge, bo og ferdes på sikker grunn. I februar 2024 flyttet de inn i nye Teknostallen i Teknobyen for å få bedre plass på sitt Trondheimskontor.

Grunnen til at NGI ville flytte på seg igjen var plassmangel, spesielt når det gjelder møterom. Mange var spente på å gå fra cellekontor til åpent landskap i Teknobyen. Oppsummert er våre medarbeidere veldig fornøyde!

Kontoret og innflytting

NGI er utvalgt som månedens leietaker til august av KLP Eiendom, Trondheim / Teknobyen.

- Hvordan har det vært å flytte inn? Har det vært en enkel prosess?

Flyttingen fungerte utmerket. Veldig effektivt og ikke noe problem med parkering. De som hjalp oss ble ferdige på én dag, så vi ble egentlig ferdige i løpet av den første uka med å komme oss på plass.

- Hvordan var samspillet med KLP? Alt er jo så skreddersydd til dere. Hvordan fungerer det når man gjør slike prosesser?

Vi har brukt interiørarkitekten som jobber med Teknostallen. Der fikk vi gode råd. Vi har også hatt en prosjektgruppe. Det har gått veldig fint og det har vært en veldig involverende prosess.
Arkitekten, Pir2, har hjulpet oss mye med å utforme rommene, og vi har også hatt en egen prosjektleder som har dratt i alle trådene sammen med KLP. Prosjektgruppa har jobbet i nesten 1 og 1⁄2 år for å få landet alt. Diskusjonene har vært gode hele veien, og vi har hatt brukermøter med KLP og fått god informasjon om funksjonalitet og bygg. Vi har fått flere befaringer underveis, det har vært veldig fint da.

- Det høres ryddig ut da?

Veldig ryddig, ja:)

- Mye forskning peker jo på at åpent kontorlandskap ikke er så ideelt?

Vi var veldig spente, men over 80% er veldig fornøyd med den nye løsningen, spesielt nå som vi har så mange tilgjengelige møterom.
Det er enkelt å gå og sette seg i et stillerom eller cellekontor hvis man har behov for det. Det gir oss rett og slett flere muligheter her til å utvikle oss.

Bilde av to personer som snakker sammen på et kontor i Teknobyen

- Hvor lenge har NGI holdt på?

Vi ble stiftet i 1953, og NGI var da egentlig et statlig forskningsinstitutt. Målet den gangen var å løse utfordringene rundt kvikkleireskred. På den tiden var det mange store skredhendelser og store utfordringer rundt fundamentering av bygg. På midten av 80-tallet ble NGI privatisert og omgjort til en stiftelse.

Vi hadde et kontor i Trondheim i 1957-58, hvor det var mye samarbeid med NTH, som det het den gangen, hvor vi hjalp til med å bygge universitetets geotekniske avdeling. Den labben som NGI hadde da ble gitt til NTH for å videreutvikle forskningsgruppen der. Kontoret i Trondheim ble stengt på 60-tallet og åpnet igjen i 2006, men det har alltid vært et tett samarbeid med NTNU.

Fra 2006-2014 var NGI lokalisert på Pirsenteret. Deretter holdt vi til i NINA-huset fram til i år. Flytteprosessen var jo derfor bare noen få hundre meter, og det har jo gått veldig bra.

Forskning og rådgivning hånd i hånd

- Hva er det dere brenner for i NGI?

Vi er en stiftelse og et forskningsinstitutt som jobber med alt innen geofag, og her i Trondheim jobber vi med alt fra miljøfag, ingeniørgeologi og geoteknikk. Vi har et formål om å bidra innen utdanning i geofag, og det er grunnen til at vi sitter her i Trondheim, hvor vi er så tett knyttet til NTNU. Vi jobber også innen forskning og utvikling, skred og kvikkleire, og store samferdselsprosjekter, og vi har fokus på innovasjon og utvikling.

Vi satser stort på å utvikle våre medarbeidere og her i Trondheim har vi 32 ansatte og to professorer som jobber delvis på NTNU. NGI har over 400 ansatte totalt, med hovedkontor i Oslo.

Internasjonalt

Vi har også en internasjonal profil, med kontorer både i Perth og Houston, og vi jobber mye for å knytte kontakt med akademia og partnere i utlandet. Slik får vi utveksling tilbake til NGI. Det er veldig internasjonalt også her på kontoret i Trondheim, hvor vi har åtte ulike land representert: Costa Rica, Spania, Danmark, Sverige, Norge, Canada, Vietnam, Etiopia, Tyskland og Tyrkia.

- Det er forskjellige roller i et så stort selskap, folk gjør forskjellige ting, kan dere si noe om hva slags personligheter man finner?

Hvis vi tenker på type profesjoner så har vi et veldig tverrfaglig miljø. Vi har alt fra geologer og geoteknikere, til kjemikere, biologer, meteorologer, matematikere, fysikere, hele sulamitten. Vi har også digitale utviklere og IT-folk, samt rene forskere, og noen mer praktisk anlagte som jobber mye i felten.

3D-illustrasjon av nye Teknostallen i Teknobyen

Nye Teknobyen


- Teknobyen ferdigstilles i 2025, hva er det dere gleder dere mest til når alt er ferdig?

Vi gleder oss masse til egen kantine i bygget her, mulighet til å spise ute, takterrassen, og treningssenter! Flere i dette bygget vet vi også gleder seg til at garderobene blir ferdigstilt og vi får litt bedre plass. Hagen ser vi også veldig frem til, det blir flott. Nå er de jo i gang med det siste bygget i teknobyen, så når det er ferdig så blir det ikke noe mer byggeaktivitet.

- Kjenner dere noen andre selskaper her?

Vi har en del samarbeid med NVE som også sitter her. Vi får også en del meldinger om at flere skal flytte inn. Disse håper vi velger å bli her fordi vi ønsker flere tette samarbeid med andre aktører her i Teknostallen.

Stafettpinnen går videre - til hvilken bedrift?

SIVA, som sitter ved siden av oss!

- Er det noen høydepunkter dere vil nevne til slutt?

Høydepunktene for oss som er verdt å nevne er nærheten til NTNU og den sentrale beliggenheten. Dette gir oss muligheten til å samarbeide med både studenter og andre i fagmiljøet. Det er rett og slett veldig naturlig for oss å være her.
Etter at vi flyttet hit så merker vi at det er flere medarbeidere som velger å jobbe fra kontoret i stedet for hjemmefra, og dette er jo veldig bra for miljøet her på arbeidsplassen.

Steffen Ødegård

Markedskoordinator

Send epost